Geplaatst door: 
Verhaal

Pinksterbruidjes Borne

Wanneer:
Pinksterzondag

Locatie:

Centrum van Borne

“Komt u naar ons dansje kijken?”, vraagt een meisje aan de deur. Ze draagt een prachtig wit jurkje. Samen met een groep leeftijdsgenootjes van de Scouting maakt ze een rondedans op het grasveldje achter de kerk in het centrum van Borne. “Rosa, rosa, bloemen op je hoed; alle mooie meisjes staat dat goed”, zingen de pinksterbruidjes uit volle borst, aangemoedigd door enkele begeleidsters. Na afloop gaat de Rosa, het uitverkoren pinksterbruidje van de groep met bloemen in het haar, de toeschouwers langs voor een financiële bijdrage. De stoet vervolgt zijn weg door het pittoreske centrum, de Rosa voorop onder een bloemenboog.

Rondgang

Zes groepen meisjes in de leeftijd van 5 tot en met 10 maken op Pinksterochtend een rondgang door hun wijk of buurt. Om 13:00 verzamelen alle groepen zich op het Dorsetplein. Hier is een pinksterkroon opgericht, rijkelijk versierd met bloemen. Vanaf 11:30 speelt fanfare Gregorius uit Herthmen afwisselend met een drumband eigentijdse deuntjes op het plein, waar steeds meer mensen zich op en rondom de terassen neerstrijken. Tegen 13:00 verdringen honderden toeschouwers zich achter de dranghekken om de pinksterkroon.

 

Om de Pinksterkroon

De organisatie geeft de aanwezigen vanaf een podium – uiteraard met bloemen versierd – tekst en uitleg bij de traditie. In een lange rij komen vervolgens de 86 pinksterbruidjes al zingend het plein opgelopen. De zes Rosa’s strooien bloemblaadjes in het rond. Vervolgens nemen de zes plaats rondom de pinksterkroon. De andere pinksterbruidjes met hun begeleidsters vormen een kleine en een grote kring eromheen. Nog drie keer zingen en dansen de meisjes onder begeleiding van een accordeon “Rosa, Rosa, bloemen op je hoed”. Twee meisjes mogen op het podium in de microfoon meezingen. De laatste keer mogen aan andere meisjes en moeders uit het publiek meedoen.

 

Saamhorigheid

Het lentezonnetje geeft het ritueel letterlijk glans. De meisjes stralen in hun witte jurkjes. Af en toe zwaaien ze naar een bekende in het publiek. “Kijk, dat spreek mij nu zo aan”, zegt een aanwezige moeder in chique kledij. “alle meisjes kunnen meedoen. Deze traditie heeft niets met religie of zo te maken. Het geeft echt een gevoel van saamhorigheid.”
 

Auteur:
Ewout van der Horst
Bronn(en):
Website Stichting Folkloregroep Borne: www.folkloregroepborne.nl