Geplaatst door: 
Verhaal

Palmpasen Hellendoorn

Wanneer:
Palmzondag
Locatie:
Dorpscentrum

Van alle kanten stromen de ouders met kinderen toe. Ze dragen fraai versierde palmpasens met zich mee. Uit auto’s en zijstraten komen ze tevoorschijn en lopen in rijen richting de Dorpsstraat. Daar ziet het tegen 12.30 zwart van de mensen. Tussen de menigte staat een tiental versierde wagentjes opgesteld, waarop de namen van diverse straten en buurschappen staan vermeld. Een muziekkorps speelt een vrolijk deuntje en de stoet zet zich in beweging.

Folkloristische dansvereniging

Voorop gaan leden van de folkloristische dansvereniging in klederdracht. Eerst verschijnt de klepperman. Dan een koetsje met accordeonmuzikanten. Daarachter wordt een grote paasstok met linten eraan rondgedragen. De volwassenen en kinderen volgen in een optocht van honderden meters lengte. Met z'n allen maken ze een ommetje door Hellendoorn. “Het is een traditie. Je doet gewoon mee. Maar er zijn er genoeg die thuisblijven, hoor”, aldus een moeder.

 

Stokken en wagens

De palmpasens en versierde wagens geven de stoet een bonte aanblik. De meeste stokken hebben een kruisvorm met vier armen en zijn opgetuigd met crêpepapier, buxus, chips, snoep en uiteraard een broodhaantje of –zwaantje in top. Enkele kinderen hebben een paasnetje bij zich. Naar verluidt een uitheems gebruik, mogelijk van deelnemers uit Nijverdal. De meeste wagens voeren een versierde haan mee, aangekleed met stro of buxustakken. De winnende wagen heeft een groot ei, waar kinderhoofdjes uitsteken.

 

Sinaasappel

De sfeer is gemoedelijk; het tempo rustig. Palmpasenliedjes worden niet gezongen. Deelnemers en publiek zijn voorzien van mutsen, sjaals en handschoenen. Het is enkele graden boven nul. De oostenwind maakt het ronduit guur. “Vorig jaar was het 20 graden warmer”, zegt iemand. “Ja, toen kon de jas zowat uit”, vult een ander aan. Toch lijkt de halve bevolking van Hellendoorn op de been. “Vanochtend in de katholieke kerk was het ook al een drukte van jewelste”, licht één van de vaders toe. “Maar nu mogen ze pas van de stok eten.” Dat zie je dan ook veel kinderen vol overgave doen. Een jongen heeft halverwege zijn palmpasen al volledig kaal gesnoept. Bij het startpunt ontvangen alle kinderen een sinaasappel. Na een uur is het hele tafereel voorbij. De verkleumde mensen spoeden zich naar huis.


Auteur:
Ewout van der Horst