Geplaatst door: 
Verhaal

Palmzondag

Wanneer:
Palmzondag
Locatie:
Boerhaar

Op een zonnige, maar zeer koude Palmpaaszondag met een stormachtige oostenwind loopt de H. Willibrorduskerk in Boerhaar langzaam vol. De kinderen dragen kleurige palmpaasstokken mee die ze vooraan in de kerk in speciaal daartoe ontworpen blankhouten stellages zetten.

Familieviering

Twee mannen heten de kerkgangers bij de deur welkom. Ze openen en sluiten de zware deur voor hen, zodat deze niet door de wind dichtklapt. In de kerk is het licht en vrolijk. Vóór het altaar staan de tientallen prachtig versierde palmpaasstokken. Een vrouwelijke pastor draagt de rooms-katholieke familieviering op en wordt bijgestaan door leerlingen van groep 4. Tijdens de mis worden de palmpaasstokken door de pastor gezegend met wijwater. Ook de buxustakjes die in rieten manden bij het altaar staan worden besprenkeld met de wijwaterkwast en vervolgens aan alle kerkgangers uitgedeeld.

 

Optocht

Na de viering is er een palmpaasoptocht door de straten van Boerhaar met als eindbestemming het buurtschaphuis Pinokkio, waar voor iedereen iets warms te drinken is met een plak krentenwegge. Het showkorps Amicitia gaat voorop, dan volgt de pastor en achter haar de kinderen van groep 8, die een heel grote palmpaasstok hebben gemaakt om later op de dag te schenken aan de bewoners van verzorgingstehuis Het Weijtendaal in Wijhe. Dit is een eigen initiatief van groep 8. Volgens oud en goed gebruik wordt de palmpaasstok weggegeven aan iemand die je meer geluk gunt in moeilijke tijden.

 

Symbolen palmpaasstok

Tijdens de preek vertelt de pastor dat Jezus met Palmpasen op een ezel Jeruzalem binnenreed en door zijn volgelingen werd toegezwaaid met palmtakken. Ze legt uit welke symbolen er schuil gaan achter de palmpaasstok:

* de vorm is het kruis waaraan Jezus is gestorven.

* het broodhaantje verwijst naar het brood dat Jezus brak en deelde tijdens het laatste avondmaal op Witte Donderdag. Ook verwijst het naar de haan die kraaide nadat Petrus op Goede Vrijdag drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende.

* de rozijnen zijn de dertig zilverstukken die Judas kreeg voor het verraden van Jezus.

* de mandarijnen verwijzen naar de sponzen met water en azijn die de soldaten aan Jezus gaven toen hij aan het kruis hing.

* de buxustakjes zijn de palmtakken waarmee Jezus toegezwaaid werd tijdens zijn blijde intocht in Jeruzalem.

* de eitjes, snoepjes en andere lekkere dingetjes staan voor nieuw leven en de komst van de lente. Vroeger was dit het gespaarde snoep dat kinderen in de vastentijd niet mochten eten.


Auteur:
Geertje van Os