Geplaatst door: 
Verhaal

Foekepotterij

Wanneer:
Op Vastenavond, de dinsdag voor Aswoensdag
Locatie:
Wijhe

Op de laatste dag van carnaval komen kinderen in de basisschoolleeftijd verkleed aan de deur met een foekepot. Ze zingen het liedje: "Foekepotterij, foekepotterij, geef mij een centje, dan ga ik voorbij. Ik heb geen geld om brood te kopen, daarom moet ik met de foekepotte lopen." Als beloning krijgen ze iets lekkers. De foekepot ontbreekt meestal, maar wel dragen ze een grote plastic zak bij zich om al het ontvangen snoepgoed in op te bergen.

Foekepot

De foekepot was in het verleden een conservenblik waarover een varkensblaas werd gespannen met in het midden een rietje. Door het rietje op en neer te bewegen ontstond een mysterieus geluid. Op 17de-eeuwse schilderijen van Frans Hals, Jan Steen en Johannes Vermeer staat de "rommelpot" (oftewel foekepot) al afgebeeld. In die tijd was het een gewoon muziekinstrument dat veel gebruikt werd door rondtrekkende muzikanten en bedelaars, omdat het zo eenvoudig te maken en te bespelen was. De VVV Wijhe heeft enkele jaren geleden geprobeerd de foekepot in ere te herstellen door er een aantal te maken van conservenblikjes bespannen met plastic. Dit voorbeeld is in later jaren niet door ouders of scholen overgenomen.

 

St. Jozefschool

In Wijhe wordt het gebruik in stand gehouden door onder andere de R.K. St. Jozefschool. De kinderen mogen op de dinsdag van carnaval verkleed op school komen en direct na schooltijd beginnen met foekepotten. Dinsdag om middernacht is carnaval voorbij en begint de vastentijd, die veertig dagen duurt. Met Pasen is de vastentijd voorbij en mag het snoepgoed dat met de foekepotterij is opgehaald worden opgegeten.


Auteur:
Geertje van Os