Geplaatst door: 
Verhaal

Gondelvaart Giethoorn

Wanneer:
Laatste zaterdag van augustus om 21.00 uur
Locatie:
Dorpsgracht Giethoorn

De gondelvaart van Giethoorn is een avondlijke optocht van versierde boten door het dorp Giethoorn, die door tienduizenden mensen wordt bezocht. Een jury bepaalt welke gondel de mooiste is. De vaartuigen die deelnemen bestonden vroeger alleen uit de traditionele punters, vlotten en bokken. Tegenwoordig worden ook pontons gebruikt en bouwsels op surfplanken en andere vernuftige drijvers. De opbouw varieert van simpele stillevens tot "levende" taferelen van meerdere scenes achter elkaar. Essentieel is de verlichting, waarvoor door de organisatie accu’s ter beschikking worden gesteld. Het optreden van beweeglijke figuranten met gesproken woord en ondersteund door muziek wordt de laatste jaren met veel creativiteit toegepast.


61 bruggen

De "grote" gondels worden voorafgegaan door een aantal "jeugdgondels", (mede) vervaardigd en bemand door de Gieterse jeugd. Eén uur voor de afvaart gaat het voorprogramma van start, bestaande uit varende muzikanten zoals dwijlorkesten, fanfares, harmonieën en piratenkoren.

Tijdens de feestweek, die door de Gondelvaart wordt afgesloten, worden de bewoners opgeroepen om tuinen en bruggen te verlichten. Dit geeft een extra cachet aan de feeërieke sfeer rond de varende parade.

Een handicap is de toegestane maximum hoogte van de decors, die wordt bepaald door de vaste bruggen in het parcours; 1,80 meter boven de waterspiegel is de limiet. Sommige gondelbouwers omzeilen dit, door hogere ontwerpen te maken die halverwege kunnen scharnieren. Deze actie dient dan voor alle 61 bruggen in de route feilloos te worden uitgevoerd.

 

Eerste schooldag

De Gondelvaart vindt zijn oorsprong in het begin van de 20ste eeuw. Omstreeks deze tijd gingen de kinderen de eerste schooldag, begin september, verkleed met versierde boten naar school. Na de uitbaggering van de grachten in 1929 was er in 1930 voor het eerst sprake van een onderlinge wedstrijd. Hier is de huidige vorm uit voortgekomen. In de jaren 1940-1945 is de Gondelvaart niet gehouden.

 

Deelnemers

Het aantal deelnemende gondels is essentieel voor het succes van het evenement. Het is jaarlijks voor het bestuur van de Gondelvaartvereniging een uitdaging om weer voldoende deelnemers bij elkaar te krijgen. Een factor van belang is de wijziging van de campings in de dorpskern in chaletparken. De vaste zomergasten van weleer stonden jaarlijks garant voor een aantal boten; deze traditie is nog niet in ere hersteld. Een positieve werking gaat uit van de categorie jeugdgondels, waardoor jonge Gietersen worden gestimuleerd om door te stromen naar "het grote werk". De groeiende sponsoring van de bouwploegen geeft - naast het eventuele prijzengeld - de mogelijkheid om de gondels nog aantrekkelijker te maken.
 

Auteur:
Klaas van der Veen
Bron(en):
Website Vereniging Gondelvaart Giethoorn: www.gondelvaartgiethoorn.nl