Geplaatst door: 
Verhaal

Molen in rouwstand

Wanneer:
Bij een overlijden
Locatie:
Buurschap Marle

Molen De Vlijt in Marle is een stellingmolen uit 1887. Als er iemand in de buurschap komt te overlijden, dan wordt de molen in rouwstand gezet. De molentaal is een oud gebruik dat door de huidige molenaar in ere is hersteld.

Stand van de wieken

De wieken van een molen draaien tegen de klok in. Bij feestelijke gebeurtenissen worden de wieken stilgezet in de stand waarbij de bovenste wiek de top net niet heeft bereikt. Het hoogtepunt moet dan nog komen. Als de molen in rouwstand staat, dan heeft de bovenste wiek de top net gepasseerd. Het hoogtepunt is dan geweest.

 

Ontroerend

Willem Blom vertelt: "Toen mijn vrouw Paula in 2008 overleed, stond de molen in rouwstand. Bovendien had de buurt - en dat vond ik heel ontroerend - een advertentie in de krant gezet: 'Vandaag staat de molen van Marle in de rouwstand, omdat onze lieve buurvrouw Paula Blom is overleden.' En alle namen van de buren eronder."

 

Wijhese Molen

Molen De Vlijt is eigendom van Stichting De Wijhese Molen. Deze stichting heeft ook de Wijhese Molen aan de Molenbelt in Wijhe in bezit. De molenaar in Marle is A.G.G. de Badts. Hij is gediplomeerd molenaar. Overigens wordt er geen graan meer gemalen in de molen.


Auteur:
Geertje van Os